Протестът на полицаи и надзиратели продължава под мотото „Сватбени костюми или униформи“

България ПОЛИТИКА

Продължава протестът пред Министерството на финансите на СФСМВР и ССЗБ, с искане за реформи в Сектор „Сигурност“ и увеличение на трудовите възнаграждения в МВР и Министерство на правосъдието.

Тази сутрин палатката на протестиращите полицаи и надзиратели осъмна с два манекена, на които са изложени облекла на служители в ГД „Изпълнение на наказанията“. Справка на синдиката в онлайн сайтове за търговия е показала, че цените на единични бройки модели костюми на водещи марки са по-евтини от тези на предлаганите униформи в дирекцията. Именно това е причина лагерът на протестиращите днес да се провежда под мотото „Сватбени костюми или униформи“.

От години работещите в затворите смятат, че цените на дрехите са твърде високи. Охранителите от край време са възмутени и от качеството на платовете, които изсветляват след първото пране. Униформата с всички налични артикули – костюм зимен, костюм летен, пуловер, кубинки, трикотажна блуза, летни обувки и др. надхвърля 1200 лв. при лимит от 600 лв. годишно.

През месец май миналата година, месеци след като имаше увеличение на годишния лимит от 400 лв. на 600 лв., който се полага на работещите в местата за лишаване от свобода, синдикатът поиска официално становище и данни, които убедително да доказват необходимостта от подобно увеличение, като посочи конкретни примери за увеличението.

Лятна риза с дълъг ръкав тогава поскъпна от 42,60 лв. на 59,34 лв., тениска обикновена от 5,00 лв. на 14,00 лв., трикотажна блуза с пагони от 25,00 лв. на 41,76 лв., летен панталон от 48,00 лв. на 82,80 лв., яке лятно от 115,00 лв. на 161,40 лв., а цената на зимен комплект става от 276,60 на 434,28 лв., при видимо същите дизайн, качество и вложени материали.

С действията си ССЗБ иска да напомни на финансовия министър за обявените от него основни приоритети за спиране течовете и корупцията на всички нива и да покаже как се харчи публичния ресурс – парите на гражданите, посочват от Синдиката на служителите в затворите в България./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *