Край на дългите колони от автомобили към гръцкото море, минаваме транзит

ТОП НОВИНИ

Няма да се правят проверки на документи по границата с Гърция, ако има риск да се образуват опашки от коли на ГКПП-тата, научи “24 часа“ от важен човек в МВР. В такива случаи ще се задейства чл. 9 от Шенгенското споразумение и хората ще бъдат пропускани към Егейско море, без да спират. Това ще става след договорки между граничарите на двете страни, които ще преценяват опасността за задръствания по данните от трафика. 

Така ще има по-малко чакане на браздата в предстоящия летен сезон. Очаква се поне 1 млн. българи да отидат в Гърция, румънци също ще пътуват към южната ни съседка. Мярката ще се въвежда на отделни пунктове за по няколко часа, докато трафикът се отпуши. 

Подобно въведение е възможно след приемането ни в Шенген. За целта се задейства чл. 9 от споразумението. Договарящите се страни се задължават да приемат обща политика относно движението на хора. Те ще си помагат взаимно за тази цел, гласи той.

От приемането ни в зоната за свободно пътуване този член вече е използван няколко пъти и има натрупан опит. По принцип той позволява да се ползва и на външна граница, така че не е изключено при нужда да се прилага и на браздата с Турция.

За облекчаване на проверките говориха преди месец и шефът на Гранична полиция Антон Златанов и Христос Булумбасис от Гърция. А вътрешният министър Калин Стоянов обсъди с турския посланик Мехмет Саит Уянък как да се облекчи трафикът към Турция, която също е предпочитана дестинация за отдих от много българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *