Светият синод избира нов Сливенски митрополит

България

Каноничният избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод ще се състои днес в синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ в Синодалната палата в София.

На него от двамата епископи – Знеполския епископ Арсений и Мелнишкия епископ Герасим, избрани от епархийските избиратели в Сливен на 19 май, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.

Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари 2024 г. 

Мелнишкият епископ Герасим бе избран с 25 гласа на втория тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се състоя на 19 май в Сливенската митрополия. Двамата с избрания с 26 гласа на първия тур тогава Знеполски епископ Арсений са кандидатите за Сливенски митрополит, между които днес ще избират митрополитите от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Изборът на 19 май се състоя при пълен кворум с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии, предава БТА. При втория тур нямаше невалидни бюлетини. В урната бяха преброени още по пет гласа за Браницкия епископ Пахомий, за Величкия епископ Сионий и за Велбъждския епископ Исаак, както и два гласа за Главиницкия епископ Макарий.

И в първия, и във втория тур на епархийския избор имаше ясно изразено мнозинството за двамата кандидати, посочени за Сливенски митрополит, каза тогава пред журналисти наместникът на Сливенския митрополитски престол – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ръководи избора.

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха насрочени за втори път. На състоялия се на 18 февруари 2024 г. епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей – 26 гласа, а на втория тур – за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил – 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу касирането на избора. Имаше и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод. /Novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *