„Дуално обучение по австрийски модел или как да създадем бъдещите си кадри“ бе темата на регионалната среща „Бизнесът за образованието“

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

✅️По инициатива на Община Благоевград и Стопанска камара Австрия пред представители на средни, висши учебни заведения и бизнеса от региона бе представен проектът „Дуално обучение в България“/ GODUAL и предимствата и добрите практики от дуалното обучение“.

ℹ️Събитието бе открито от зам.-кмета по образование и бизнес развитие на Община Благоевград Боряна Шалявска и г-н Филип Купфер, директор на AdvantageAustria и София Дамянова, мениджър австрийски проекти „Дуално обичение в България“.

💬„Много са ползите от това бизнесът и образованието да работят заедно, но и предизвикателствата не са малко, а те могат да бъдат преодолени, ако работим в една посока.
Важно е да дадем на младите хора поглед към други, различни, интересни професии.

Община Благоевград ще работи приоритетно по няколко основни инициативи, за които ще ни трябва подкрепата и на бизнеса, и на образованието, за да могат да бъдат реализирани.
Имаме намерение да организираме Дни на отворените врати в различни предприятия, за да могат учениците да се докоснат до същността на работата и да добият представа за самите процеси в тях.

Друга интересна инициатива, която имаме намерение да организираме е споделянето на добрия пример. Тя може да бъде осъществена, когато опитни, успели хора от различни предприятия посещават учебните заведения, за да разкажат своята вдъхновяваща история.

За по-малките ученици смятаме, че ще бъде полезно създаването на детски бизнес клуб, в който бизнесът ще задава идеите, а децата ще работят по различни проекти“, поясни по време на форума зам.-кметът Шалявска.

👉️Проектът GODUAL работи в помощ на компании и гимназии в България, да обучават качествено квалифицирани кадри, за различни отрасли на икономиката. Към този момент специалностите, по които се предлага обучение са 15, в над 30 училища, в 19 населени места, а учениците се обучават в реална работна среда, в редица големи фирми.

👏В рамките на събитието ученици от ПГТЛП „Гоце Делчев“ презентираха приготвени от тях храни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *