Мария Александрова, български застъпник към УНИЦЕФ, е носител на президентския медал на АУБ – най-голямото отличие на университета

ТОП НОВИНИ

На 30-а поред годишна церемония за награждаване на изявени студенти, която се проведе в събота, Американският университет в България (АУБ) отличи своите най-добри студенти. Церемонията, известна като Honors Convocation, се проведе в театър „Д-р Карл Джераси“, където бяха наградени над 60 студенти за своите академични и извънкласни успехи, както и 7 преподаватели за приноса им в образователната сфера.

Най-голямото признание на Honors Convocation е президентският медал. Тази година той бе връчен на Мария Александрова, български застъпник за приобщаващо образование, която предстои да се дипломира с две специалности – „Политически науки и международни отношения“ и „Журналистика и масови комуникации“, както и две подспециалности „Европеистика“ и „Психология“.

„Нямам думи да опиша какво означава за мен тази изключителна чест“, каза Мария. „Отвъд горда съм, че представлявам не само себе си, но и невероятния випуск 2024. Всичко, което остава да кажа, е благодаря! На майка ми, Зорница Босилкова, без която нямаше да се дипломирам. На президента на АУБ, д-р Марги Енсайн, за това признание. За моите невероятни професори – те са твърде много, за да ги назовавам и това нямаше да се случи без тяхната подкрепа и насоки. Към служителите на АУБ – ние сме нищо без вас! Не на последно място, благодаря на УНИЦЕФ България и прекрасния екип за непоколебимата подкрепа от първия ден!“

Отвъд академичните среди, Мария е страстен защитник на социалната промяна. Тя е служила в Youth Sounding Board, създаден от Генерална дирекция за международни партньорства на Европейската комисия, и продължава да дава значителен принос като застъпник към УНИЦЕФ България за приобщаващо образование. Работата й като консултант по социални медии за U-Report България и усилията й за застъпничество спечелиха признание както на местно, така и на международно ниво. Като първият човек с физически увреждания в България, положил изпита на Кеймбридж за английски език, тя проправи пътя за други и защитава достъпното образование.
Като признание за изключителния й принос, Мария получи пълна стипендия за АУБ, щедро предоставена от семейството на покойния д-р проф. Лъчезар Цоцорков.

Отличниците на магистърската програма за ръководни кадри (EMBA) към АУБ са Илиян Стоянов, експерт „Европейска интеграция” в Тонус 21, и Свилена Вълчева, ръководител отдел “Отговорна игра, регулации и правни отношения” в Entain.

На церемонията Honors Convocation в АУБ десетки студенти бяха наградени за високи академични успехи в различни области: информационни системи, компютърни науки и софтуерно инженерство, математика и природни науки, икономика, бизнес администрация, политически науки и международни отношения, европеистика, журналистика и масови комуникации, литература, психология, съвременни езици, филмово изкуство и музика.

Университетът връчи отличия и на най-изявените преподаватели, които подкрепят студентите в стремежа им към изява и в подготовката за кариерното им развитие. Сред тях бяха присъдени и звания професор емеритус на проф. Евелина Келбечева, проф. Орлин Стойчев и проф. Александър Ганчев (посмъртно).

„Успехът на студентите е причината за същстествуването (raison d’être) на нашия университет,” сподели д-р Джей Ди Минингер, първи зам.-ректор по академичните въпроси на АУБ. „Упоритата работа и постиженията на студентите отразяват ангажимента на АУБ да привлича, оформя и обучава мислещи граждани и изключителни хора. Ние, преподавателите и служителите, посвещаваме работата си на създаването на възможности, които подкрепят успеха на студентите, и сме вдъхновени от техните стремежи и постижения. На студентите, признати тук тази вечер, изказвам поздравления! А на всички наши студенти казвам: ние аплодираме постиженията ви и с нетърпение очакваме светлото ви бъдеще“, допълни той.

По време на събитието АУБ връчи награди и за забележителни постижения извън сферата на академичните области през изминалата година – гражданска ангажираност, лидерство, изкуство и спорт. Церемонията завърши с химна на студентите Gaudeamus igitur, изпълнен от присъстващите заедно с хора на университета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *