Жега, сахарска мъгла и риск от пожари – какво ще е времето днес?

България ВРЕМЕ ЛЮБОПИТНО

Днес над страната ще продължи преносът на въздушни маси от югозапад с повишена концентрация на сахарски прах. Ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Температурите ще се задържат значително по-високи от обичайните за началото на април, максималните ще са предимно между 25° и 30°, в София – около 26°.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по билата и временно силен вятър от югозапад, който вечерта ще се усили. Максималната температура на височина 1200 m ще бъде около 22°, на 2000 m – около 14°, съобщават от НИМХ.

По Черноморието ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат от 18° по Северното Черноморие до 27° по Южното. Температурата на морската вода е 9°-12°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Сахарска мъгла

Пикът на сахарската мъгла е в началото на месеца – 1 и 2 април. Концентрацията ще е до 200-300 микрограма на кубичен метър. Преминаването на студен фронт във вторник обаче ще „изтика“ сахарския облак на изток и ще изчисти атмосферата.

Лавинна опасност

Високите температури ще са причина за интензивно снеготопене по високите снежни масиви. Има повишена опасност от мокри пролетни лавини.

Риск от пожари

Април започва с топло време, което в много планински и предпланински райони е придружено с липса на достатъчно влага. Периодът е активен за земеделците, които по това време на годината често разчистват селскостопански площи с помощта на огън. Повишава се опасността от разпалване на горски и полски пожари – особено в Централна и Източна България.

/фокус, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *