ГДБОП с голям удар срещу иманяри, действали в Благоевград, София, Варна и Стара Загора

ТОП НОВИНИ

Специализираната операция е проведена на територията на София и областите Варна, Стара Загора и Благоевград. Служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ пристъпили към реализация, съвместно с Окръжна прокуратура – Благоевград, след продължително разследване, в хода на което са събрани данни за противозаконна дейност на организирана престъпна група за търсене, държане, отчуждаване и трафик на движими културни ценности. Установено е също договаряне на продажба и трафик на античния шлем и обеците срещу значителна сума, съобщават от МВР. 

При процесуално-следствените действия на 14 адреса са иззети над 500 предмета, носещи белези на културни ценности, сред които: тракийски шлем; антични златни накити от 4-3 век пр.н.е. – 7 части с общо тегло около 400 грама, 22 карата; античен шлем с произход Източна Азия приблизително от 2-ри век пр.н.е. и 2 антични златни обици. Назначени са експертизи за установяване на автентичността им Открити са също така незаконно притежавано гладкоцевно огнестрелно оръжие и множество боеприпаси от различен калибър, 9800 евро, 18 мобилни телефона, 5 металотъсача, лаптоп и множество флаш памети.

В хода на мащабните действия за срок до 24 часа са задържани 12 души. Действията на разследващите по случая продължават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *