Русия обяви хуманитарен коридор за евакуация от Мариупол

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Хуманитарен коридор за евакуацията на цивилни от обсадения пристанищен град Мариупол обяви Русия за днес. За утре ръководителят на украинския преговарящ екип Давид Арахамия съобщи продължение на разговорите с Русия.

Президентът Володимир Зеленски коментира във видеобръщение от улиците на Киев, че преговорите с Русия продължават, но засега са само „думи без конкретика“. Русия концентрира силите си в Донбас, заяви Зеленски.

„Преговорният процес продължава, но за момента без конкретика.  Говори се за предполагаемо оттегляне на руските сили от Киев и Чернигов – това не е изтегляне, а последстие от изтласкването на нашите сили“, каза президентът на Украйна. Генералният щаб на украинската армия смята, че Русия подготвя провеждането на референдум в завладения Херсон за отделянето на областта като „независима народна република“.

Зеленски също е предупреждавал за възможността в Херсон да се приложи модела на отцепване на Луганск и Донецк. Русия е предложила на Украйна спиране на огъня в обсадения пристанищен град Мариупол от 10 ч. тази сутрин, за да бъде организирана евакуацията на цивилни. Това съобщи генерал-майор Михаил Мизинцев пред агенция Интерфакс.Жителите на Мариупол могат да се придвижат до Бердянск и от там – до Запорожие, допълни Мизинцев.

В Днипро под руски ракетен обстрел е попаднал склад за горива, съобщи председателят на градския съвет Микола Лукашук в социалната мрежа Телеграм. Няма информация за загинали и ранени./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *