Благоевградският лекар д-р Георги Димитров разработи ваксинационен калкулатор за джипитата, зад идеята застанаха БЛС и утвърдени специалисти

ТОП НОВИНИ

Специалисти разработиха ваксинационен калкулатор, който ще е в услуга на лекарите при избора на най- подходящите ваксини срещу Ковид-19 за техните пациенти. Основен „двигател“ е благоевградският лекар д-р Георги Димитров, който преди една година създаде интерактивен справочник за лечение на Ковид-19, в който бяха синтезирани най-добрите световни практики в държави като САЩ, Англия, Израел, Германия.

Новата му идея за ваксинационен калкулатор бе реализирана с екип от доказани професионалисти, сред които неговият баща д-р Димитър Димитров, началник на хирургичното отделение в МБАЛ – Благоевград, инфекционистът д-р Трифон Вълков, д-р Тома Томов и проф. Радка Аргирова, здравен съветник на премиера Кирил Петков.

Калкулаторът улеснява медиците, прилагащи ваксините срещу Covid, като изчислява коя е най-подходящата ваксина за техните пациенти спрямо различни индивидуални показатели. Сред тях са освен възраст и пол на желаещия да се ваксинира, така и евентуално наличие на съпъстващи заболявания като хронична бъбречна недостатъчност, онкологично заболяване, наличие на имунен дефицит и други.

„Изминаха повече от две години от обявената от СЗО пандемия на SARS-CoV-2, а вече повече от година разполагаме с ефективно профилактично средство в лицето на различни типове ваксини – векторни, иРНК, цяло-клетъчни и протеин базирани. Тъй като те са единственото ефективно средство за специфична профилактика, броят ваксинирани в глобален мащаб надхвърля 3.5 милиарда души.

За съжаление доскоро лекарската колегия не разполагаше с конкретни и леснодостъпни научно обосновани указания за тяхното използване по отношение на доза, интервал на прилагане и безопасност“, коментира пред Medical News д-р Георги Димитров, който е сред създателите на калкулатора и един от авторите на интерактивния справочник за лечение на Covid.

Той отбеляза, че за съжаление много хора се страхуват да се ваксинират поради притеснения, че имат определени съпътстващи заболявания като например тиреодит на Хашимото, ревматизъм или онкологично заболяване. В същото време стана ясно, че и значима част от общопрактикуващите лекари не са достатъчно информирани спрямо рисковете и ползите на различните ваксини срещу Covid-19, допълни д-р Димитров.

„Поради това след проведена среща в Министерски съвет и с подкрепата на БЛС решихме, че създаването на „обективен ваксинационен калкулатор“ е належащо. Такава дигитална уеб базирана платформа предоставя възможността за бърза индивидуална оценка по отношение на критериите както при здрави хора, така и при пациенти с различни придружаващи заболявания. По този начин целият процес се автоматизира и лекарят получава най-релевантната препоръка за съответния пациент за по-малко от минута време“, поясни д-р Димитров.

Калкулаторът е публикуван на интернет страницата на БЛС за безвъзмездно ползване. Припомняме, че 31-годишният лекар д-р Георги Димитров е завършил медицинска генетика в Англия и магистратура по молекулярна онкология в Империал колидж в Лондон.

Миналата година той завърши Медицинския университет в София с наградата „Златен Хипократ“. След дипломирането си започна работа при баща си в МБАЛ – Благоевград , а от няколко месеца вече е на работа като онколог в софийска болница./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *