Путин предупреди, че НАТО рискува ядрен конфликт, ако прати войници в Украйна

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Руският президент Владимир Путин предупреди страните от НАТО, че рискуват ядрен конфликт, ако изпратят войници в Украйна, предаде Ройтерс.

„Противниците на Русия трябва да помнят, че тя разполага с оръжие, способно да порази цели на техни територии. Всичко това води до заплаха от конфликт с използването на ядрени оръжие и унищожение на цивилизацията. Не разбират ли това?“, каза той.

В годишното си обръщение пред двете камари на парламента в Москва Путин подчерта, че Русия ще засили групировките на въоръжените си сили в западната част на страната заради присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

На фона на продължаващата руска инвазия в Украйна Путин каза още, че Москва е готова за диалог със САЩ по стратегическата стабилност, но отхвърли всякакви опити Русия да бъде принудена към разговори.

В речта си Путин каза, че Русия е използвала модерни оръжейни системи като хиперзвуковите ракети „Циркон“ и вече има военно предимство в Украйна.

Путин, който е кандидат за сигурен нов 6-годишен президентски мандат на изборите на 15-17 март, се похвали и със значително модернизирания ядрен арсенал на Русия, най-големия в света, посочва Ройтерс.

Войната в Украйна предизвика най-тежката криза в отношенията на Москва със Запада от Кубинската криза през 1962 г., като Путин и по-рано е предупреждавал за опасността от пряка конфронтация между НАТО и Русия.

Видимо ядосан, Путин предложи на западните политици да си припомнят съдбата на тези като Хитлер и Наполеон, които неуспешно да са се опитвали да нахлуят в страната му в миналото.

„Но сега последствията ще бъдат далеч по-трагични“, каза той.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *