Амая не успя да се пребори. Сърцето ѝ спря в очакване на операцията. Съдбата на детето трогна хиляди българи, които за близо седмица събраха над 1 милион и 300 хиляди лева

ТОП НОВИНИ

Малката Амая, която страдаше от тежко сърдечно заболяване и се нуждаеше от спешна трансплантация, не успя да се пребори.

Трагичната новина съобщи бащата на момиченцето Калоян Абрашев в профила си в социалната мрежа.

По предварителния план семейството трябваше да излети за Индия, където предстоеше трансплантация на детето, което бе на 1 годинка и 7 месеца.

За съжаление, специално подготвения самолет трябваше да излети в неделя, впоследствие бе преместен за понеделник, но така и не можа да кацне в България.

Детето, което бе диагностицирано с дилатативна кардиомиопатия и високостепенна митрална инсуфициенция няколко месеца след раждането, бе прието в реанимацията на Националната кардиологична болница в критично състояние на 12 февруари. Седмица по-късно лекарите съобщават на родителите, че сърцето е необратимо увредено и единственият изход е трансплантация. Кардиохирурзите оперират Амая, като поставят постоянен пейсмейкър, а Калоян Абрашев и съпругата му Силвия призоваха за помощ в социалните мрежи.

Съдбата на момиченцето трогна хиляди българи, които за близо седмица събраха над 1 милион и 300 хиляди лева, при необходими 750 000 лева за нейната операция.

Състоянието на Амая обаче се влоши и момиченцето не успя да дочака чудото. БНР изказва съболезнования на семейството ѝ.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *