Заков: Целта ни е изграждане на боеспособна армия, която може да ни защитава

България ПОЛИТИКА

Целта на страната ни е изграждане на боеспособна армия, която може да ни защитава, както и да се запълнят ключови военни способности – това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков, който представи своя екип в Министерство на отбраната и основните приоритети. 

„Това, обаче, не може да стане за 1 месец, за 6 месеца, вероятно няма да може да стане и за 3, 4 или 5 години, но е важно да положим правилна основа„, допълни министърът. 

И подчерта, че трябва да се гарантира, че тези разходи, които ще бъдат използвани за всичко това, ще бъдат изхарчени честно. „Ще използваме всички възможности, които ни предлагат НАТО и ЕС и сътрудничество на ниво правителства”, каза Заков.

Дългосрочната цел на страната ни е да имаме българска армия и въоръжени сили, които да могат да предоставят и използват целия набор от способности, посочи военният министър и допълни, че е време за държавнически решения. 

„Поех министерството в един момент, в който всички компромиси, които са правени във времето назад, всички забавени решения поради някакво политическа логика. Всички тези компромиси в кризата, в която се намираме, вече не могат да бъдат правени. Затова първият принцип, в който дойдох в това министерството е готовността да се взимат тежки решения. Решенията, свързани с политическа целесъобразност, в кризата, в която се намираме и в състоянието, в което се намират българските въоръжени сили, повече не могат да бъдат жертва на политическа целесъобразност. Време е да се взимат държавнически решения. Те невинаги са популярни, невинаги могат да спечелят гласове, но е време за тях“, посочи министър Заков. 

„Днес е символична дата – навършват се 18 години от членството ни в НАТО. 18 е годината на пълнолетието, на осъзнаването. Сега е времето да осъзнаем мястото, ролята и възможностите, които ни предоставя членството в НАТО”, коментира министърът. „Организации като НАТО са толкова силни, колкото е силно най-слабото им звено. България не е най-слабото звено на НАТО. Но ние не трябва да допуснем да станем най-слабото звено на Алианса. НАТО ни предоставя огромен набор от възможности, това е невероятен шанс за нас. Изгубили сме години, през които е можело да се възползваме от тях. За в бъдеще отговорността остава наша. Трябва да развием способности, с които да гарантираме и самостоятелно нашата сигурност. Но когато е необходимо, ще разчитаме на тях и ще получим помощ”, посочи още той.

Министърът очерта девет основни приоритета – придобиване на бойна техника за изграждане на батальонна бойна група в състава на механизираната бригада, развитие на способности за артилерийска поддръжка, придобиване на 3D радари, изграждане на система за противовъздушна отбрана за обектово и зоново покритие, придобиване на безпитолни летателни апарати, придобиване на многоцелеви дизелови електрически подводници, придобиване на боеприпаси за плавателни средства във ВМС, придобиване на брегови-противоракетни комплекси, придобиване на полево-комуникационно оборудване. И проектът за придобиването на самолетите F16./DarikNews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *