Високите цени на цигарите в Западна Европа правят контрабандистите по-изобретателни

ТОП НОВИНИ

Високите цени на цигарите в Западна Европа правят контрабандистите все по-изобретателни. Това личи най-вече на границата ни с Турция, където редовно пристигат камиони, натоверени по документи например с мебели, а вътре в тях и с кашони с цигари. Укритията не са никак случайни. 

Преди дни на Капитан Андреево пристига камион, който по документи вози текстил и метални шкафове. Необичайната комбинация се оказва достатъчни съмнителна за митничарите.

„Точно в този случай е селектиран камиона по анализ на риска и се осъществява, както документален контрол, така и сканиране с рентгенова апаратура, при която не са установени необичайни плътности”, заяви Диана Маркова от Агенция „Митници“.

На пръв поглед апаратът не дава данни за нещо незаконно в камиона. Следва обаче физически контрол. При текстила няма нищо нередно, металните шкафове обаче вместо празни, както е по документи, са пълни с контрабанда.

„Цигарите, които са открити, са над 1,4 млн. Пазарната им стойност е над 430 хиляди лева”, добави Диана Маркова.

Само за два дни митничарите са задържали близо 2 милиона къса цигари, а укритието е подобно.

„Много често цигарите се укриват в мебели, където се използват кухините. Има случаи на открити цигари в дивани, табуретки, между гипсокантонени плоскости, в алуминиеви профили”, уточнява Маркова пред Нова телевизия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *