Оставката на Борислав Михайлов ще се гласува на Конгреса, кандидатите за поста му имат 16 дни за кампания и представяне

СПОРТ

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз (БФС) взе решения, свързани с организацията на Общото събрание, насрочено за 15 март 2024 година. На заседанието на Изпълкома беше приет проектът на регламент за провеждането на Конгреса, в т.ч. времетраене на изказването на делегати, числени състави на комисиите, както и използването на интегрална бюлетина при гласуването за президент на БФС.

Членовете на Изпълкома се запознаха с предложението за указания за определяне от футболните клубове на делегати за Общото събрание, както и крайният срок за излъчване на представители на футболните клубове в Зоналните и Областните съвети, който е 26 февруари.

Приети бяха и правилата за издигане и регистриране на кандидати за президент на БФС, като срокът за подаване на документация в деловодството на централата е между 15 и 29 февруари 2024 година.

Регистрираните кандидатури ще бъдат публикувани на интернет страницата на БФС най-малко 10 дни преди датата на провеждане на конгреса.

Избрани бяха и съставите на комисията за подготовка на конгреса с председател Михаил Касабов, и на комисията за подготовка на документи за конгреса с председател Емил Костадинов.

Бившият централен защитник на Локомотив Пловдив и Левски Веселин Балевски в момента е член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) и коментира пред медиите за решенията, които са били взети.

„Надяваме се всичко да е нормално за провеждането на Конгреса. Всичко е ясно, приеха се документите. Нямаше против при гласуването. Така че на 15-и март ще има Конгрес на БФС, ще бъде ръководен от Михаил Касабов. Всичко ще бъде, както е в Европа, в Германия.Това беше един кратък Изпълком“, заяви Веселин Балевски при излизането си от Базата в Бояна, цитиран от БТА. 

Според него актуалната управа на централата е узряла за промени. „Разбира се. Щом има конгрес, трябва нещо да се промени. Трябва да се сложи край на тази ситуация в българския футбол“, допълни той.

Преди близо две седмици – на 29-и януари, представители на УЕФА и ФИФА бяха на посещение в България. Най-напред те са посетили сградата на БФС, след което имаха и среща с министъра на спорта Димитър Илиев. Балевски беше попитан дали знае какво точно се е говорило на тези срещи извън стандартните съобщения, които бяха разпространени до медиите.

„Първо аз не съм присъствал на среща с тези хора. Знам, че Михаил Касабов е присъствал. Може би към него трябва да зададете този въпрос. Нямам информация. Не вярвам да е имало размахване на пръст към държавата да не се меси в делата на федерацията. Те са дипломатични хора във ФИФА и УЕФА“, добави той.

Бившият футболист не мисли, че Борислав Михайлов отново ще се кандидатира за президент на БФС.

„Мисля, че е решил да се оттегли. Такова чувство имам, но все пак него го питайте. Това е негово лично решение. Четири години сме били заедно съотборници в Левски. Мога да кажа, че беше перфектен играч. Перфектен вратар, елиминирахме заедно два пъти Щутгарт – шампиона на Германия. Дали е перфектен ръководител? Е, всеки греши. Няма безгрешни хора“, завърши Балевски.

Членът на изпълкома в мандата 2017-2021 Петър Величков не смята, че оставката на президента на БФС Борислав Михайлов трябва да бъде гласувана тайно.

„Ще се гласува оставка на президента, което буди едно учудване у мен. Това е едно негово желание да напусне. Можеш ли да накараш някого на сила да стои? Имаше решение на Конституционния съд, че когато има оставка на депутати дали трябва да се гласува оставката. Сега ще се гласува. В Устава е записано, че гласуването е явно. В тия правила пише, че ще е тайно. Няма лошо в тайния вот. Въпросът е дали е нарушение на Устава“, заяви той.

Според него контролът при гласуването на предстоящия Конгрес трябва да бъде като на предходния.

„Протоколно заседание. Видяхме документите, които бяха подготвени. Комисиите, които отговарят за подготовката на Конгреса, ще трябва да си свършат работата. Правилата за провеждането на Конгреса не бяха описани детайлно. Дават поне някакви насоки. За да е честен Конгресът, ще трябва да бъдат налагани вътре в зала. За мен е важно този стандарт, който беше постигнат през 2021 година по отношение на гласуването, на броенето, на наблюдението да бъде спазен. Летвата е вдигната, не трябва да е сваляна. Тези правила не бяха описани. Да се надяваме, че впоследствие ще бъдат проведени изборите по този начин“, сподели той.

Според него не е редно Изпълкомът или ръководството на футболния съюз да издига кандидат.

„Кандидатите се издигат от клубовете. Описано е от Устава. Ако ръководството реши да подкрепи някой кандидат за президент, ще го направят по определен начин. Може публично, тяхно право е. Може да е подкрепен някой кандидат с всички административни лостове на зоналните съвети“, допълни той.

/труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *