Премиерът: Не е нормално службите да си затварят очите при възможни рискове за България

България ПОЛИТИКА

Не е нормално службите да си затварят очите при възможни рискове за България. Така премиерът Николай Денков отговори в Брюксел на въпрос дали знае, че в центъра на София се продават паспорти на руснаци.

„Работа на службите, когато има такива случаи, свързани с руските действия в България, когато има подозрения за шпионска дейност, защото знаете, че имаше такива акции и когато става дума за корупция да бъдат по-активни и да вадят резултатите от техните разлаботки. Не е нормално за това да се чува по телевизията. Нормално е службите да представят тази информация. Поискал съм справка, но не е нормално службите да си затварят очите за такива възможни рискове за България“, подчерта министър-председателят.

В ефира на БНТ вчера съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов атакува президента Румен Радев, че влияе на службите за сигурност, които са под негово ръководство. Атанасов разкри схема за даване на българско гражданство на руснаци и предупреди за изтичане на класифицирана информация, което службите замитат.

Очаквам да има решение накрая на деня за подкрепата за Украйна, заяви още премиерът Николай Денков, който ще участва в среща на върха с лидерите на общността. На заседанието ще бъде направин опит да се вземе решение за актуализация на европейския бюджет и за създаването на механизъм за дългосрочна финансова подкрепа за Украйна в размер на 50 милиарда евро за следващите четири години.

„Всички ще работим за единно решение на 27-те държави, но без компромис за европейските ценности. Ще видим дали Орбан ще остане самичък срещу европейските държави или ще подкрепи общото решение“, каза акад. Денков.

Българският премиер Николай Денков ще разговаря с германския канцлер Олаф Шолц.

„Очаквам е да обсъдим приоритетите на България – сухоземните граници, еврозоната, имаме и сме имали подкрепа от Германия. Ще обсъдим европейските приоритети – бюджета, подкрепата за Украйна, протестите“, допълни Денков.

Той коментира и блокирането на европарламента от протестиращи фермери.

„Има две решения, които са взети , но трябва окончателно да се официализират. Едното е свързано с дерогация по отношение на някои от екологичните мерки и второто е свързано с това да има ограничения, ако се надхвърлят квоти, съответстващи на последните години на внос от Украйна. Данните показват, че няма някакво чунвствително увеличение на вноса от Украйна. Нивата са почти същите. Трябва да внимаваме с това какви са данните и какви са слуховете. Ако погледнем за България също няма някакъв изключителне внос от Украйна. Ако има внос на селскостопански стоки и продукти, много често се оказват от други европейски държави, а не от Украйна. Така че трябва много да се внимава с цифрите, да се гледат фактите и решенията, които се предлагат съответстват на наличните факти в момента. Те съответствата на исканията на българските производители, така че трябва в това отношение да бъдат доволни.“

Той допълни, че правителството ще продължи с преговорите с недоволните български фермери.

„Аграрният сектор в България е подпомаган. Стана дума вече увеличението в бюджета за аграрния сектор е значително с още 500 млн. лева, отделно трябва да се разглеждат различните сектори. Ние искаме да се помогне на плодове, зеленчуци, млекопроизводители, малки производители , така че там има специална грижа. Тази година е по-особена за зърнопроизводителите. Според статистиката зърнопроизводителите имаха доста успешни минали години. Ще продължим с преговорите, да видим къде ще се срещнем“.

Премиерът коментира инициирането на новата партия „Трети март“.

„България е парламентарна република и трябва да привестваме всяка една демократична форма. Това, което би ме притеснило е, ако се окаже, че това е партия, която се оглавява буквално или недиректно от президентството, защото това би било пряко нарушение на конституцията. Много важно е да бъде изчистено кой с каква роля действа.“

Николай Денков отговори на въпрос за промените в регулаторите и евентуалното поскъпване на тарифите на телекомите.

„Нека да разделим обсъжданията в две посоки. Има много регулатори с мандат, който е изтекъл. Търсим механизми, процедури за смени с качествени кадри. От друга страна по отношение на конкретната сделка, знаете че от доста време се поставя въпроса дали създава монополно положение. Внимателно трябва да се взимат такива решения. Няма да взимам аз страна. Трябва да се видят какви са аргументите на телекомите и да се види дали КЗК отговаря на всички притеснения, които са изказани. Така че трябва да се види обосновано ли е решението и какви са аргументите от едната, и от другата страна.“

Категорично няма покана към президента за участие в сглобката, подчерта още премиерът.

„По никакъв начин от „Продължаваме промяната“ или от „Демократична България“ не е отправяно такова предложение. След като г-н Борисов каза вчера , че и от тяхна страна не е представено, това означава, че някой си е измислил съответния сюжет.“

Относно убийството на Мартин Божанов – Нотариуса премиерът каза.

„Чух се с главния секретар на МВР. Текат следствените действия. Жертвата няма досие. Той не е разследван. Той е разследван от журналисти. Той е пример за неработещата правосъдна система в широкия смисъл на тази дума. Това е е една от причините да настояваме тя да бъде оздравена, да настояваме за правосъдна реформа, за процедури, с които да се избират членове на антикорупционната комисия, това са все стъпки, за да излезем от тези много години, в които правосъдната система не успява да изпълни функциите си по конституция.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *