Боди камери на спешните медици: Ще ги предпазят ли от агресия?

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

С боди камери като на полицаите да разполагат и спешните медици. Предложението е на Съюза на парамедиците. Как устройствата ще помагат на екипите в линейките и реално приложими ли са те?

„Идеята за поставянето на боди камери в линейките не е нова. Тази практика е налице в почти цял свят. Поводът, по който ние повдигаме въпроса, са зачестилите инциденти и проблемите със спешните екипи, които са подложени на вербална и физическа агресия“, поясни пред БТВ адвокат Пехливанска.

Тя посочи, че световната практика показва намаляване на агресията от страна на пациентите към лекарите при поставянето на камери в линейките. Друг вариант според нея е поставянето на т.нар. видеорегистратори.

„При нас, за разлика от полицаите, има определена специфика на работа и затова камерите ще се включват само при наличието на агресия, както и при влизането в опасен квартал. Възможно е камерата да се включва и при работа с психично болен човек, който е опасен“, посочи още поясни адвокат Пехливанска.

Според директорът на Спешна помощ в Бургас – д-р Асен Кърджиев, тези камери не са „чак толкова необходими на този етап“. Той е забранил на работещите в центъра да коментират поставянето на камерите в линейките. Неофициално обаче те казаха, че устройствата могат да са им полезни.

/сн: архив бгнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *