„Прекръстваме се, молим се и тръгваме“: Две линейки обслужват 36 000 жители в 67 населени места

България КРЕСНА САНДАНСКИ

„Прекръстваме се, молим се и тръгваме“ – по този начин работят спешните медици в Сандански и района, където две линейки обслужват 67 населени места и над 36 000 жители.

Те сигнализират, че автомобилите са в лошо техническо състояние и настояват да получат високопроходима линейка.

От КНСБ казват, че за миналата година заплатите в сектора са се увеличили с 30-40%
2619 са сигналите, на които са се отзовали екипите на спешния център в Сандански през 2023 г. Спасяването на пациентите обаче зависи и от това дали линейките няма да ги оставят на пътя както често се случва, пише bTV.

„Аварират автомобилите, звъни се на екип, идва другият екип, взима пациента, транспортира се до лечебно заведение и съответно автомобилът се ремонтира на пътя“, разказва д-р Николай Лалев, временно завеждащ ФСМП-Сандански.

Заради липса на екипи: Мъж със съмнения за инсулт чака линейка два часа и половина
От ЦСМП-София обясниха, че медиците са пристигнали в 13:28 часа, тъй като са транспортирали друг пациент с риск за живота
Спешните екипи трябва да се справят и с други предизвикателства. Такъв е случаят след катастрофа с няколко пострадали при Кресна.

„Валеше като из ведро, вътре в линейката течеше и си подавахме кофата с колежката, в която течеше доста мръсна вода. Течеше и върху пациентката, което не ти позволява да хванеш венозен път. Отгоре тече мътна вода, каква стерилност ще можеш да спазваш“, казва Валентина Джавалекова, ст. сестра във ФСМП-Сандански.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *