Тагарев: Нови боеприпаси на Украйна не са предоставяни

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Нови боеприпаси на Украйна не са предоставяни, съобщи в студиото на сутрешния блок на бТВ министърът на отбраната Тодор Тагарев.

В момента няма възможност да предоставим, защото няма излишни, обясни той.

Но иначе обясни, че Украйна има огромни нужди наистина. 

Тодор Тагарев коментира също така и че България ще осигури инфраструктура за развръщане на съюзни войски. „Инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бърза развръщане на съюзни войски на нашата територия. Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове. Това означава инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници. Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната“, уточни той.

 „Десетки или стотици пъти е дискутирано разполагането на многонационална бойна група на нашата територия. В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как съединените щати могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането ѝ“, заяви министърът на отбраната и поясни, че такива програми има по линия на НАТО и по линия на ЕС.

„Стана въпрос и към подписано споразумение за стартиране на противоминната група в Черно море и как тя е отворена към принос на съюзници“, обясни Тагарев.

„Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи“, посочи министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *