Австрия потвърди споразумението с България за „въздушен Шенген“

ТОП НОВИНИ

Австрия е постигнала споразумение с България и Румъния за „въздушен Шенген“ и в него са включени всички австрийски искания, съобщи австрийското Министерство на вътрешните работи. Документът е изпратен на испанското председателство на ЕС, се посочва в материал, публикуван днес следобед в електронното издание на ежедневника „Курир“.

След разговорите между министрите на вътрешните работи в средата на декември за „въздушен Шенген“ с България и Румъния преговорите по обвързващия правен текст вече са финализирани, съобщи днес Министерството на вътрешните работи, цитирано от австрийския вестник.  

И трите австрийски условия са включени в правнообвързващия документ, а именно: увеличаване на броя на служителите на европейската служба за гранична охрана „Фронтекс“ в България и Румъния, както и отпускане на финансови средства от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници на тези държави; засилване на контрола по сухопътните граници и приемане в Румъния и България на търсещи убежище лица по-специално от Афганистан и Сирия, които се намират в Австрия.

Съответният документ е изпратен на испанското председателство на ЕС в петък вечерта, уточнява авторът на статията Йозеф Гебхард. Подчертава се, че сега от председателството и Комисията зависи правното прилагане на „въздушен Шенген“.

Какво ще се промени, пита вестникът и пояснява: „въздушен Шенген“ означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да летят до Европа през терминалите за международни полети (от и към трети страни – бел. ред.). Както обикновено, паспортите ще бъдат проверявани на изхода за извеждане към самолета от авиокомпаниите с допълнителна подкрепа от австрийската и румънската или българската полиция. Най-ранната възможна дата за въвеждане на регламента ще бъде март 2024 г, заключава „Курир“, цитиран от БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *