Радев: Призовавам управляващите до Нова година да гарантират пълноценното приемане в Шенген

България ПОЛИТИКА

„Призовавам управляващите в оставащите дни до Нова година да гарантират пълноценното приемане в Шенген. С много дипломация, усилие и конкретни резултати по време на служебното правителство успяхме да постигнем конкретен ангажимент за октомври, за съжаление този импулс не беше развит, а се издигаха бариери по този път“, заяви Румен Радев.

Той подчерта, че „политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса“.

„Съвсем доскоро лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далече от властта. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно ще ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловодно, че миризманта стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген“, допълни Румен Радев.

Промените в Конституцията президентът коментира така „Мнозинството или не осъзнава в какви рискове ни вкарват, или правят тези промени за конкренти хора. Необходими са комплексни мерки, с които да се приобщават нашите сънародници зад граница – с дистанционно гласуване, със специален избирателен район. Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Тези промени неизбежно ще доведат до кризи. Аз ще сезирам Конституционния съд по този въпрос“.

„Разглеждаме подробно бюджета в президентската институция, нямам намерение да налагам вето, но ще следим дали ще се замисълът следващата година да започне подготовката за продажба на земи през 2025 година“, каза още Румен Радев.

Държавният глава заминава на двудневно посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Развитието и задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, европейската перспектива на Косово и развитието на българската общност в страната ще бъдат във фокуса на посещението на президента Румен Радев. Акцент ще бъде поставен още върху регионалната стабилност и сътрудничеството в Югоизточна Европа.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *