Д-р Николова: Новината, че има бум на болестта на целувката, е фалшива

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Няма повече случаи на мононуклеоза сред децата, отколкото обичайно. Новината, че има бум на болестта на целувката, е фалшива. Това обясни пред NOVA общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. По думите ѝ по време на пандемията от COVID-19 случаите са били по-малко, но това е било заради социалната дистанция, която се спазваше, и мерките.

Д-р Николова обясни, че с инфекциозната болест можем да се заразим при по-близък контакт – чрез слюнка. „По-типична е за хората между 10- и 30-годишна възраст, но я има и при децата”, поясни лекарката. Заболяването обикновено протича с висока температура, увеличени лимфни възли и болка в гърлото. Не се лекува с антибиотик, отбеляза д-р Николова.

В кабинетите на личните лекари има и болни от коронавирус, има и случаи на грип, има и на мононуклеоза, присъства и вирусът, причиняващ стомашно неразположение, каза д-р Гергана Николова. Тя препоръча да си поставяме противогрипна ваксина, да се храним здравословно, да се движим и да проветряваме, въпреки студеното време навън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *