От утре: Без стари коли в центъра на София – какви са глобите

България

От 1 декември влиза в сила забраната за влизане в центъра на София за бензинови автомобили, регистрирани преди началото на 1996 година, и за дизелови с регистрация преди началото на 2002 година. Тя ще важи за срок от 3 месеца, като за първи нарушения хората няма да бъдат санкционирани.

Нискоемисионната зона се дели на два ринга – малък и голям. Малкият ринг включва бул. „Васил Левски”, бул. „Сливница”, ул. „Опълченска”, „Ген. Скобелев” и „Патриарх Евтимий”. Елица Панайотова е координатор на проекта „Зелена София” и един от инициаторите на идеята. В ефира на „Здравей, България” тя обясни, че това са външните граници на ринга, но навътре от тях движението за стари коли ще е забранено. Външният ринг ще важи за автомобили с екологична категория 1 и по-стари. „Дизелови автомобили с първа регистрация преди 2002 г. и бензинови с първа регистрация от преди 1996 г.”, допълни Панайотова.

За да няма объркване при шофьорите, ще има значи за начало и край на нискоемисионната зона. Глобите за  физически лица ще са от 50 до 500 лв. Властите правят замервания на чистотата на въздуха в зоната преди и след въвеждането на ограниченията, за да е ясно каква е ефективността им.

/нова бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *