Решение на Съвета за сигурност към МС: От 1 март 2024 изцяло неруски нефт

България ПОЛИТИКА

Разговорът беше доста съдържателен. Това каза премиерът Николай Денков след извънредното заседание на Съвета по сигурността заради отмяната на дерогацията в тридневен срок.

Петков: Отмяна на дерогацията преди 1 март носи рискове за доставките и цените на горивата

„Искам да подчертая, че ние обсъждаме какви са рисковете за работата на рафинерията, така че тя да не спре, ако не получи петрол. И вторият риск за това какво може да се случи на пазара на горива при намаляване на капацитета на работа или спиране на работа на рафинерията“, допълни той.

Решение от Съвета по сигурността към Министерския съвет:

1. Потвърждава изводите, направени в доклад от 29 август 2023 г., изготвен от министъра на икономиката и министъра на енергетиката. (Това е докладът, въз основа на който бяха взети решенията в НС – по отношение на сроковете за премахване на дерогацията.)

2. Отчитасъществен напредък по отношение на плана, приет в доклада по точка 1 –  в него има конкретни мерки, по които трябва да работи правителството. „По всички тях е работено и е постигнат напредъкът, който се очаква“, заяви премиерът.

3. Потвърждава, че оптималните срокове за минимизиране на рисковете са представени в цитирания доклад. „Ако искаме да няма риск за рафинерията и за горивата в България, трябва да се спазват сроковете, които са поставени в този доклад“, съобщи той.

4. В случай, че НС реши да разгледа и приеме Законопроект от 10 ноември 2023 г. – то минималните срокове за поетапно премахване на дерогацията са:

enlightened

 След 31 декември 2023 година, не повече от вносен 50% руски нефт;

enlightened

 След 31 януари 2024 година не повече от 25% вносен руски нефт;

enlightened

 От 1 март 2024 година изцяло неруски нефт.

Премиерът Денков категорично заяви, че всяко съкращаване на сроковете повишава рисковете от нарушаване на оперативната дейност на „Лукойл“ и повишава риска от покачване на пазарната цена на горивата.

/дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *