МЗ обяви програмата си за детското и майчиното здравеопазване

България ПОЛИТИКА

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова представи програмата на министерството по отоншение на детското и майчино здравеопазване за 2022 г. В пресконференцията участваха зам.-министърът д-р Петър Грибнев и началникът на кабинета на проф. Сербезова – д-р Васил Пандов.

Един от приоритетите на Министерството на здравеопазването е майчиното и детско здравеопазване. В системата има проблеми от десетки години, които не намират своето дългосрочно и адекватно решение, посочи министърът.

„Една от малкото области, в които ефектите се виждат по-бързо, това са инвестициите в майчиното и детско здравеопазване. Това са инвестиции в нашето бъдеще и с оглед на демографската криза, това трябва да бъде един от основните приоритети на МЗ, независимо от кого е ръководено“, заяви Сербезова.

Осигурени са 79 млн. лв. за първична медицинска помощ при майчиното и детско здравеопазване. Предвидено е увеличение на обемите с 9%, докато в специализираната първична помощ увеличението е около 60%

За детското и майчино здравеопазване в болничната медицинска помощ заложените средства са в размер на 267 млн. лв. То включва 101 клинични пътеки, в които ще бъдат включени педиатрични пътеки, неонатология и акушерство и гинекология.

Ще има промяна в наредбите за профилактичните прегледи и диспансеризацията, както и в наредбите за определяне на здравните пакети, които се гарантират от бюджета на НЗОК. Целта е ранно откриване на заболявания. В тази връзка се предвижда и медико-диагностичните прегледи да станат част от профилактичните прегледи на децата до 18 години.

По-рано днес проф. Сербезова посети СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“.

„Искам да благодаря от името на ръководството на Министерството на здравеопазването на лекарите от детската болница и на всички български лекари, които се грижат за своите пациенти и които през последните две години и половина бяха изложени на допълнителни затруднения заради пандемията от ковид, а в последните седмици – и от вълната от хора, разселени от Украйна заради военния конфликт там“, заяви министърът./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *