Космическа сонда на НАСА откри малка луна около астероид

ЛЮБОПИТНО СВЯТ

Малкият астероид, посетен тази седмица от космическия апарат „Луси“ на НАСА, поднесе голяма изненада на учените,съобщава БТА.

Оказа се, че астероидът Динкинеш си има малък помощник – малка луна. 

Откритието беше направено по време на прелитането на сондата в сряда около небесното тяло, намиращо се на 480 милиона километра от нас в основния астероиден пояс отвъд Марс. Космическият апарат направи снимка на двойката, когато беше на около 435 километра.

Астероиден прах е причинил 15-годишна зима, довела до края на динозаврите

В данните и изображенията, изпратени на Земята, „Луси“ потвърди, че Динкинеш е с диаметър 790 метра. Близката до него луна е с размер едва 220 метра. 

НАСА изпрати сондата покрай астероида като репетиция за по-големите, по-загадъчни подобни тела, които са в близост до Юпитер. 

Изстрелян през 2021 г., космическият апарат ще достигне първия от тези т.нар. троянски астероиди през 2027 г. и ще ги изследва в продължение на поне шест години, припомня Асошиейтед прес. 

Първоначалният списък от седем астероида вече наброява единадесет. Името Динкинеш на използвания в Етиопия амхарски език означава „ти си чудесен“.

Този астероид „наистина оправда името си“, казва в разпространено изявление Хал Левисън, водещ учен от Югозападния изследователски институт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *