Захарин Хаджийски открива първото заседание на Общински съвет – Благоевград 2023-2027 година

ТОП НОВИНИ

Областният управител на Благоевград Мария Димова още в понеделник, след балотажите по места, ще започне насрочването на тържествените заседания на новооизбраните общински съвети във всички 14 общини на територията на областта.

Благоевград, като областен център, най-вероятно ще бъде първи, като се очаква новите 41 общински съветника да положат клетва още в петък – 10 ноември.

По традиция първата сесия на новоизбрания Общински съвет ще бъде председателствана от най-възрастния сред местните парламентаристи. В Благоевград такъв е 64-годишния Захарин Хаджийски, който след отпадането на Христо Ковачки – Мама Кажа от местния парламент, се явява като най-възрастния общински съветник в Благоевград. Банкерът бе избран за общински съветник от квотата на ПП „Свобода“.

След откриването на тържествената сесия и полагането на клетва от новоизбраните общински съветници, кмет на община и кметове на кметства, се очаква да бъде стартирана процедура по избора на председател на Общински съвет – Благоевград.

Изборът, който предстои е изключително важен за правилното функциониране на Общински съвет и Общинска администрация, поради което жителите на Благоевград очакват този път да не се повтаря сценария от преди четири години, когато няколко месеца местния парламент бе без избран председател.

По наша информация, въпреки призивите за започване на работа по всички важни за Благоевград теми и приоритети, и този път се готви провокация. Според данните, които имаме лице, което остана извън Общински съвет вече е започнало да прави опити за саботаж на работата на местните парламентаристи като чрез свое поставено лице се опитва да прокара идеята за въвеждането на ротационен принцип при председателите на Общински съвет – Благоевград.

Подобен вид идея реално не би донесла нищо ползотворно на местния парламент, дори напротив. Хора, които имат богат управленски опит и са добре запознати с функциите на местната власт казват, че едно такова въвеждане на ротационен принцип сериозно би попречило на работата на Общински съвет, на кмета и на цялата Общинска администрация, не е изключено дори да се стигне до блокиране на тяхната работа. Как точно – ще ви разкажем подробно още следващата седмица!

Община Благоевград и респективно Общински съвет – Благоевград не са място за прокарване на идеи, които имат спорен характер и които на други места вече са показали, че не дават добавена стойност. Благоевград има нужда от спешни действия и стартирането на редица важни проекти, поради което общинските съветници трябва да проявят разум и да започнат адекватна работа, каквато очакват хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *