Позорният списък с подозрително много регистрации на 5841 адреса в Пиринско се оказа „балон”

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА ТОП НОВИНИ

Кооперации и цели селски махали се водят в ГРАО като 1 къща

5841 адреса на територията на Благоевградска област се сториха съмнителни на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков заради регистрирани повече от 6-има избиратели на тях. Данните са от служби ГРАО и бяха публикувани в общ списък от 72 619 адреса на територията на страната, на които са регистрирани над 6 пълнолетни лица, включени в избирателните списъци, както и 1697 адреса, на които са регистрирани 20 и повече гласоподаватели.

В Благоевградска област отличник е сатовчанското с. Плетена, в което са посочени 2 адреса – в Горна махала №1, където са регистрирани 727 избиратели, и махала Забърдо №1 със 796 души.

С впечатляващ брой гласоподаватели на един адрес е и с. Долно Осеново в община Симитли, където в Горна махала №1 са регистрирани 398 души, а в Долна махала №1 – 812.

С нереален брой живеещи пълнолетни на едно място са още благоевградското с. Лешко – в кв. Долно Лешко №1 се водят регистрациите на 106 гласоподаватели, а в кв. Горно Лешко №1 – на още 47.

Благоевградското с. Изгрев фигурира в министерския списък с адрес мах. Деяница №1, където са регистрирани 87 души.

Кметовете на част от селата, нарочени за подозрителни регистрации, обаче реагираха с категоричното „Глупости, това е невъзможно“.

Кметицата на с. Лешко Галя Велкова обясни, че преди парламентарните избори в селото й са се регистрирали само 4-ма, а общо в селото й живеят 40 избиратели. „В махала Долно Лешко къщите нямат номера и тук живеят точно 23-ма души. В Горно Лешко пък са 17. Откъде са дошли тези бройки – нямам идея. Точно обратното – имам тук много хора, които нямат регистрация в селото, но непрекъснато идват да искат услуги. Явно трябва да спра да ги обслужвам“, коментира Велкова.На този адрес в Разлог има регистрирани 146 гласоподаватели

И колегата й в с. Изгрев Йордан Китанов обясни, че в селото няма посочения адрес в министерския списък – махала Деяница №1.

„Деяница е всичко от бензиностанция „Варко” по десния тротоар до центъра на селото, където има и стари къщи, и нови кооперации“, обясни Китанов.

Кметът на Плетена Радослав Кълков с регистрирани над 1500 души на 2 адреса пък беше категоричен, че от години опитва да обясни на институциите едно и също нещо – това са всичките живеещи в двете махали на селото, в което има общо 720 къщи.

„Още преди 1990 г. моят предшественик е разделил селото на 2 махали – горната и оная, която е зад бърдото, и това е единствената локализация в селото. Тук номера нямаме. Друг е въпросът, че голяма част от местните работят и живеят в Германия, Франция и други страни, и на практика гласуват по-малко от 1000 души“, обясни Кълков.В тази къща в Благоевград на ул. „Предел“ 20 с право на глас са 26 човека


Справка показа, че в позорния списък има и други недомислици. Например в Петрич, където на ул. „Княз Александър Батенберг“ №16 са посочени 48 регистрирани на един адрес, се оказва, че става въпрос не за еднофамилна къща, а за кооперация.

Кооперация е и на „Марица“ №12 в Сандански, която фигурира с 36 регистрирани.В Петрич на ул. „Княз Александър Батенберг“ №16 с 48 регистрирани всъщност има кооперация


Има, разбира се, и подозрителни адреси, като ул. „Стара планина“ №2 в Разлог, където са регистрирани 146 гласоподаватели, или ул. „Седма“ №17 в с. Долно Драглище на община Разлог, приютила 42-ма с право на глас, но това далеч не са всичките над 72 600 позиции в списъка, който бе предаден на премиера Николай Денков.

Всъщност той по никакъв начин няма да се отрази на предстоящите местни избори, защото държавата вече се застрахова, че няма време да направи проверка на всички адреси. Задължението бе вменено на областните управители и кметовете, но само при подаден писмен сигнал. Общинските избирателни комисии отказват масово да се занимават с такива сигнали. Например миналата седмица в Кочериново един от кандидатите за кмет изпрати в местната ОИК цял списък с адреси, за които имал информация за фиктивни регистрации, но ОИК отклони сигнала с мотив, че не е в нейните компетенции да се произнася.

/struma.bg, сн: илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *