25 майки с деца пристигнаха от Украйна в Благоевград с автобуса на ФК „Пирин“

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ТОП НОВИНИ

Автобусът на ФК „Пирин“, който преди броени дни замина за Украйна пълен с хуманитарна помощ, днес се завърна в Благоевград.

„Автобусът на надеждата“ не се прибра празен, а с 25 жени и деца, бягащи от случващото се в размирната зона. Хората бяха посрещнати от изпълнителния директор на ФК „Пирин“ Таско Тасков, кмета Илко Стоанов и представители на община Благоевград.

При слизане от автобуса кметът Илко Стоянов прегърна за „Добре дошли“ 6-месечния Кирил и сестричката му Ярослава.

„Това е особено емоционален момент за мен, а и не само. Всички сме хора, най-тежкото е, че тези деца пристигат в Благоевград, изпратени по неволя от техните бащи, които остават да бранят страната си. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да създадем нормални условия за живот на пристигащите.

Най-важно за тези хора сега е да бъдат приети от обществото. Да, има и институционални проблеми, които обаче ще успеем да преодолеем. Трябва да бъдем хора, с тези, които в момента имат най-голяма нужда от подкрепа“, коментира кметът Илко Стоянов.

Той благодари на ФК „Пирин“ за направената организация и за извозването на бягащите от войната до Благоевград. Кметът поздрави и двамата шофьори, и доброволците, пътували до Украйна за смелостта и самоотвержеността им.

„Благодаря на Община Благоевград, акцията ни е съвместна и за пореден път показахме, че имаме едно наистина стабилно сътрудничество“, каза Таско Тасков, изпълнителен директор на ФК „Пирин“. Пристигналите украински граждани вече имат придобит статут на временна закрила и ще бъдат настанени безвъзмездно в хотел в областния център.

Община Благоевград има готовност да окаже пълно съдействие за записването на украинските деца в детски и учебни заведения. В Координационния пункт към Общината могат да бъдат дарявани пакетирани хранителни продукти, които ще бъдат насочени към нуждаещи се украински граждани.

Набират се още нови дрехи, обувки, спално бельо, хигиенни материали и др. Приемат се и превързочни материали, играчки, памперси, ученически пособия, съдове за храна и чаши за еднократна употреба.

Предстои да стартира и процедура по настаняване на украински граждани в социалните жилища в квартал „Освобождение“. Важно условие за кандидатите, украински граждани, да имат придобит статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *