МС освободи председателя на Агенцията за бежанците

България ПОЛИТИКА

Нейното място заема Мариана Тошева

Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова е освободена от поста с решение на Министерския съвет. Причината премиерът Кирил Петков да поиска оставката ѝ е незадоволителни резултати през годините, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи, обясняват от пресслужбата на правителството. 

„Въпреки че само през последните 3 години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лв., както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица”, се казва в съобщението.

За нов председател на ДАБ е назначена Мариана Тошева. Тя има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като Координатор на проект на ВКБООН „Местно заселване на бежанци в България“ още пред 1993 г., по-късно се присъединява към Българския хелзинкски комитет като заместник-директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 г. до съвсем скоро е изпълнявала длъжността Програмен мениджър на Бежанско мигрантска служба на Българския червен кръст.

„Тошева умее да управлява и координира екипи и проекти, тя е позната със своята толерантност и способност да общува с хора от различни култури и среди, притежава опит в работата в мултикултурен екип. Владее немски, английски и руски езици”, съобщават от правителството./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *