ПЪРВИ МАГАЗИН НА ДОВЕРИЕТО: Къде и как отвори врати и защо никой не краде от стоката

България ЛЮБОПИТНО

За първи път в България ферма за био плодове и зеленчуци откри не един, а цели два магазина без продавач. И напук на опасенията, че оборотът от касата и стоката няма да останат непокътнати, кражби няма. На фона на кризата за работници, когато всяка фирма се опитва да предлага примамливи условия, за да наеме служители, група предприемачи реши да експериментира. Разкри магазини на самообслужване, без продавачи. Така не само спестяват пари за заплати на работниците, но и дават възможност на клиентите сами да избират стоката, сами да си плащат и сами да си връщат рестото. Експериментът действа в Панагюрище и според автора му вече доста успешен, пише Нова телевизия.

Плодове и зеленчуци на самообслужване. Първата сергия без продавач работи от месец в панагюрското село Бъта. „Експериментът се оказа изключително успешен!“, посочва Весела Ралчева, земеделски производител.

Идеята на земеделския производител Веселина Ралчева хрумнала наскоро. Тя си произвежда доматите, чушките, патладжаните, зелето, картофите, сливите и пъпешите. „И всъщност това ни позволява и цените да са изключително достъпни. Те са реално био продукти на цената на конвенционалните или на цената на едро“, посочва Весела. 

Земеделските производители физически лица са освободени от задължението да издават касов бон. Пазаруването от сергията става по следния начин-клиентът си избира стоката, записва я в специална тетрадка като отбелязва килограмите и стойността. После оставя парите в кутия. Ако му се дължи ресто, си взима от оставените вече пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *