Енгин, който уби наш граничен полицай, бил пиян, видял светлина и стрелял случайно

БАЛАКАНИТЕ СВЯТ

В Одрин започна заседанието по делото за стрелбата, при която беше убит граничния полицай Петър Бъчваров. Пред съда се изправят двамата братя – Мустафа и Енгин Енгин Ергуван, които са били от другата страна на оградата и са стреляли.

По време на съдебното заседание Енгин заяви, че в нощта на стрелбата е бил пиян. Отново повтори, че не е знаел, че е забранено да се доближава до границата. Към онзи момент той бил безработен и търсел работа.

Енгин обясни, че е взел оръжието за защита от животни като вълци, мечки, прасета. По думите му разстоянието между него и полицая е било около 8 метра – видял е светлина и стрелял случайно.

Тези показания се разминават с първоначалните, в които той твърдеше, че е стрелял след като е чул звук от зареждане на пистолет. По думите първите му показания са различни, защото се страхувал.

Първо заседание на делото в Одрин за убития български граничар

На въпрос на съдия защо е стрелял 10 пъти Енгин заяви, че не е видял в тъмното и не разбрал какво се е случило. Енгин посочи, че брат му Мустафа (на снимките) нямал оръжие. При правото си на последна дума каза, че оставя решението на съвестта на съдията.

Защитникът на Енгин заяви, че той не е стрелял с намерение да убие полицая. Според нея, тъй като е бил пиян, той не е бил способен да направи нещо на някого. Адвокатът настоя да му бъде наложена по-лека мярка и да бъде освободен срещу подписка или домашен арест.

По време на заседанието стана ясно, че Енгин не приема обвиненията срещу него. Въпреки че в предишните си показания беше казал, че е наясно какво е извършил.

Снимки: Айше Сали

Преди старта на заседанието Мустафа беше лаконичен и заяви, че е откакто брат му Енгин е в затвора, не го е виждал и не е ходил на свиждане. Той отказа да говори повече за случая, но отбеляза, че е сърдит на брат си за случилото се.

Ексклузивно: Вижте показанията на братята, задържани за убийството на границата

През ноември миналата година двамата братя се оказаха от другата страна на дупката на оградата на българо-турската граница. Единият от тях призна своята вина и остана в ареста. Брат му беше освободен.

Очаква се на заседанието днес да се разкрият повече подробности за случилото се във фаталната нощ. В Одрин са родителите на загиналия полицай, както и директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *