СУХИ БЪЧВИ! Рязък спад на търговията с грозде в Благоевград, лошата реколта вдигна цените, мерлото върви 1,80 лв./кг с 25% захарност

България

Рязко падна предлагането на грозде на тържищата в Благоевград тази есен. Въпреки че по същото време предишни години сезонът бе в разгара си, заради лошата реколта в Югозападна България сега търговията е доста слаба. Тържището, оформено на изхода от Старо Струмско към Покровник, е почти празно. През седмицата едва на три места се предлагаше грозде, като търговците продаваха за броени дни договорената стока.

„Производителите много вдигнаха цените и няма смисъл да изкупуваме“, коментираха продавачите пред в. Струма.

На другите две по-големи тържища в града – на паркините зад ЗИИУ и до ЗМК, предлагане има, търговците там обясняват, че не зареждат от региона.

„Към 8 тона в момента сме заредили, малко ли са?!“, показа стоката търговецът край ЗИИУ.

Бялото грозде върви от 1,50 лв. до 2 лв./кг в зависимост от сорта, мерлото и кабернето също държат по-висока цена и тази година се търгуват по 1,70 и 1,80 лв./кг, при захарност между 23 и 25% , а от снощи започна зареждането и на „Широка мелнишка” срещу 1,50 лв /кг. Ракиеният сорт „Карловски мискет” се продавше за 1,60 лв., при 19% захарност.

Заради по-високите цени и търсенето е намаляло, коментираха търговците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *