Земеделски производители от цялата страна се събират на протест край Долни Богров

България

Земеделски производители от цялата страна се събират на протест на входа на София при Долни Богров, предаде репортер на БТА. На мястото на сборния пункт са разположени десетки трактори, а също и автомобили на протестиращите. Движението не е блокирано. Протестът се охранява от полиция.

Това е втори ден от протеста на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, гласувана от Народното събрание преди дни. Вчера се проведоха протести в цялата страна. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове, а днес протестните действия се насочват към столицата. 

При Долни Богров протестиращите ще чакат решение на Столичната община относно протеста им и ще обявят как ще продължат действията им. По-рано от МВР съобщиха, че не се очакват протестни действия на зърнопроизводители в центъра на София днес. В столицата също за днес е насрочен протест на миньори и енергетици, организиран от синдикатите.

„Нашите искания е да бъдем чути и да бъдем видяни. В момента сме с над 700 трактора от едната страна на София, от другата страна има още около 200-300 трактора, в полите на София има общо над 1000 трактора. Искаме да ни видят, че ние съществуваме, защото болката ни е до незнайност“, каза пред журналисти Цветан Берберов, член на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Той беше категоричен, че исканията на земеделските производители не са партийни. Тук има симпатизанти на различни политически структури, аз лично съм безпартиен. Нашите искания са секторни, искаме да бъдем чути и видяни, каза Берберов.

По думите му целият апарат на държавата е бил впрегнат, за да бъдат с ограничени права да могат да дойдат и да си кажат проблемите. Ние сме тук, нормално е демократично да изкажем своето възмущение от това, което се прави, посочи Берберов. Карат ни да отидем на преговори при условие, че вече е факт решението на Народното събрание. В момента ни се хвърля прах в очите, ние искаме реални действия, каза още той. Нашата реалност е, че вече изнемогваме, че тази техника е купена с кредити и тя скоро може би няма да бъде наша, може би и земята няма да бъде наша. Ние сме български производители, произвеждаме в България, плащаме ренти, ние сме данъкоплатци, каза Берберов.

Той посочи, че субсидиите, които им се дават, са, за да може да се изравни стандартът на живот между града и селата. Берберов определи решението за вдигане на забраната за вноса от Украйна като национално предателство. Има една мъдрост, която казва, че който не храни собствена армия, е осъден да храни чужда или казано перифразирано, „който не купува от собствените производители, е осъден да внася“, това ли желаете, попита Берберов. 

От Инициативния комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настояват вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, като заявяват, че в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци. 

От комитета формулираха пет основни искания към управляващите и настояват за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Исканията са за продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната. Настояват също до 30 септември на земеделските производители да бъде изплатен пълният размер на компенсациите за повишените разходи за производство заради войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали от природни бедствия площи. Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, както и облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика, информира БТА.

От Инициативния комитет обявиха, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания.

Премиерът акад. Николай Денков заяви вчера, че протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от ЕК и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата, каза той. През цялото време е имало диалог с производителите, коментира още премиерът. „Аз казах много ясно, че когато са готови за конструктивен диалог, да дадат знак и ще се видим. Те досега са отказали две срещи. Аз няма да ги каня, докато те не кажат: „Готови сме да се видим“, каза още премиерът Денков.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отправи вчера покана за среща с представителите на инициативния комитет за провеждане на протеста. „Кабинетът на акад. Николай Денков и Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния ни интерес. Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители“, посочи в писмото-покана министър Вътев. „Още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега. Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими“, написа още министърът. Вътев заявява, че за да бъде уточнена българската позиция, е необходимо участието на браншовите организации от аграрния сектор и добавя, че кани представители на тези организации по всяко време на среща в земеделското министерство. В писмото Кирил Вътев информира земеделските производители, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест, формулираните искани в 5 точки са удовлетворени, необходимо е само прецизиране на количествата и продуктите в точка 1, която засяга вноса на храни от Украйна.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *