Володимир Зеленски благодари на България за решението за украинското зърно

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарност към България, че не е удължила ограниченията върху износа на украинско зърно след 15 септември.

В социалната мрежа Х (Туитър) президентът Зеленски написа, че благодари на премиера Николай Денков и неговия екип, както и на българските парламентаристи, които подкрепиха този ход. България дава пример за истинска солидарност, смята Зеленски.

Ден по-рано унгарският министър на земеделието Ищван Наги каза, че страната му се е споразумяла с Румъния, Словакия и България забраната за внос на украинско зърно да продължи и след 15 септември. А ако няма одобрение от Брюксел за удължаване на мораториума, тези страни ще наложат едностранни ограничения, които ще засягат повече продукти от сегашните. 

Полша, Унгария и Словакия потвърдиха, че ще удължат забраната за внос на украински храни. Еврокомисарят по земеделие – полякът Януш Войчеховски подкрепя досегашните мерки. Румънското земеделско министерство заяви, че ще вземе решение след като се произнесе Европейската комисия. 

През април Европейската комисия постигна споразумение с Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия за ограничения върху вноса на украински селскостопански и хранителни продукти, през май обяви приемането на временна забрана по отношение на вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Миналия месец от ЕК удължиха срока на забраната до 15 септември.
/бнр

1 thought on “Володимир Зеленски благодари на България за решението за украинското зърно

  1. Благодаря, че няма и да светим от слънчогледа, докато седим на тъмно и студено, заради Зеленски компания..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *