България и Румъния заслужават да са част от Шенген, заяви фон дер Лайен в речта за състоянието на ЕС(ВИДЕО)

България ЕВРОПА ПОЛИТИКА

България и Румъния заслужават да са част от Шенгенското пространство, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на годишната си реч за състоянието на Съюза

„Засилихме охраната по границите. Европейските агенции задълбочиха сътрудничеството си с държавите членки. Позволете ми да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата роля – за демонстрирането на най-добрите практики, както за предоставяне на убежища, така и за връщането на мигранти. Доказаха го – България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Така че нека най-накрая ги приемем – без нови отлагания“.

Миграцията трябва да бъде управлявана, но това изисква търпение, дългосрочни усилия и преди всичко единство в рамките на ЕС, изтъкна фон дер Лайен.

Цялата реч можете да гледате тук:

„Трябва да пазим равновесието между защитата на границите, между суверенитета и сигурността, между сигурността и хуманността. Изслушахме всчкии държави членки, изследвахме всички миграционни потоци. Реагирахме бързо и единно и на хибридната атака на Беларус, работихме в тясно сътрудничество с партньорите от Западните Балкани и намалихме незаконните миграционни потоци“.

Състоянието на ЕС: Урсула фон дер Лайен ще произнесе годишната си реч пред ЕП

Урсула фон дер Лайен представя традиционната си годишна реч за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент в Страсбург.

Речта за състоянието на Съюза е знаково събитие в началото на всеки нов политически сезон в Европа. Дебатът за състоянието на ЕС демонстрира отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС и спомага за изграждането на по-прозрачен и демократичен Съюз./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *