Без регистрация в ЦИК – партиите вън от Общинските избирателни комисии

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА ТОП НОВИНИ

Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партиите и коалициите за участие в предстоящите избори за общински съветници и за кметове от 9.30 часа на 4 септември.

Крайният срок за подаването на документите изтича в 17 часа на 13 септември. Крайният срок за подаване на документи за промени в състава на коалиция е 17 часа на 23-и  септември.

Партия или коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията й за участие в изборите не по-късно от 32 дни преди изборния ден, тоест до 26-и септември.

„Ако не са регистрирани в ЦИК, партии и коалиции, те не могат да се регистрират в последствие в общинските избирателни комисии, за да участват в местните избори на територията на съответната община“, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9,30 до 17 часа в сградата на Народното събрание на площад „Княз Александър Първи“1, във фоайето, вход „Ларго“. Към заявлението за регистрация партията представя  списък, съдържащ имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията, положен пред упълномощени от партията лица или с квалифициран електронен подпис.

Към заявлението за регистрация коалицията също представя списък на не по-малко от 2500 избиратели. Регистрацията на партия или коалиция може да бъде подкрепена и от избиратели граждани на друга държава– членка на Европейския съюз, като в списъците се посочват имената, личния номер, номера на удостоверението за пребиваване, датата на регистрация, посочена в него, и подпис. Съгласно Изборния кодекс за участие в изборите за общински съветници и за кметове партиите, коалициите и инициативните комитети не внасят депозит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *