„Морска администрация”: Няма непосредствена опасност от морски мини

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

От трафик кулата на бургаското пристанище се контролира корабния трафик в Черно море и се следят движението на корабите в акваторията на страната.

След предупреждението на правителството за опасност от морски мини, отнесени от буря от Одеса, са предупредени всички кораби при засичане на опасен обект да сигнализират незабавно.

Според „Морска администрация” обаче, непосредствена опасност няма.

„Към настоящият момент няма непосредствена опасност морски мини да достигнат до българското крайбрежие. Самата циркулация на морските течения е такава, че те ще бъдат отведени далече от българските води. Някъде към Истанбул, Босфора и по-нататък”, коментира Александър Илиев, директор на „Морска администрация” Бургас.

Ако все пак достигнат до нашето води това ще е от 8 до 10 дена, но заради теченията ще преминат далеч от нашите брегове. От ИАРА вече са изпратили съобщение до рибарските сдружения.

„Мярката към този момент е превантивна. Все още нямаме пълна информация за количество и вида на мините, но все пак от вчера сме в комуникация с двете големи сдружение Черноморски изгрев и БГ фиш, за да предупредят своите кораби да внимават, в контакт съм и с Центъра ни за наблюдение на риболова, но от там докладват, че времето е с нас. Не позволява влизането на лодки и кораби с ел. осъществяване на улов, така че от тази гледна точка вариантите за произшествие с наши плавателни съдове – рибарски са намалени до минимум”, заяви за БГНЕС Христо Панайотов, изпълнителен директор на ИАРА.

Областният управител Стойко Танков свиква среща с участието на Морска администрация, ИАРА и Гранична полиция с цел създаване на организация и координиране на превантивни дейности. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *