Убиха защитен свидетел

РЕГИОН САНДАНСКИ

Жестоко убийство в Сандански преди минути.

Убиха защитения свидетел срещу съдията Илия Янев по делото за точене на ДДС. Жертвата е Стоян Борисов Спасов по прякор Катани. Спасов е умъртвен в къщата му в санданското село Поленица, пише pirinsko.com

Делото срещу адвокат Илия Янев, бивш председател на Районния съд в Сандански, който бе обвинен за тартор на организирана престъпна група за данъчни измами, тръгва с фалстарт в Специализирания наказателен съд през 2017 година.

Защитата му е поета от топадвокатите от софийската кантора на Даниела Доковска, които тогава заявяват, че обвинителният акт е неясен и неразбираем, което ограничава правото на защита на обвиняемия, поради което са поискали да бъде върнат на поправка в прокуратурата.

Съдия Кавракова е уважила искането и върнала обвинителния акт на държавното обвинение за корекция.

Според Специализираната прокуратура, ръководената от екссъдия Илия Янев група, в която участвали партньорката му в бизнеса и живота Юлияна Янева и счетоводителката Василка Станоева, е усвоила близо 650 000 лева от данъчни измами. Според разследващите, групата е създадена през октомври 2010 г. и е действала в цялата страна, но най-вече в Сандански, Благоевград и София. Преди това Янев и Янева били съсобственици и управлявали фирма за „търговия с разнообразни стоки“.

Основната дейност на дружеството била обаче придобиване и отдаване под наем на имоти в Сандански и София. След като оборотите рязко скочили, двамата съдружници решили да не плащат ДДС, като започнали да правят фиктивни сделки с т.нар. кухи фирми на „липсващи търговци“.

По инициатива на адвокат Янев за кратко били регистрирани над 10 такива фирми, чиито „собственици“ и „управители“ най-често ставали лица от ромски произход срещу дребни възнаграждения, посочват от прокуратурата. Той лично поставял задачите на участниците в групата, решавал каква фирма и кога да се регистрира, кой да е пълномощник, кога да се включи в схемата, до кога да се използва и т.н. Участниците си имали и строго определени функции.

Единият получавал задачите от Янев и казвал на счетоводителите кога какви фактури за какви услуги да издадат, за кои лица да изготвят трудови договори от името на фирмите „бушони“. Другият придружавал подставените лица до нотариус за заверка на документи за учредяване или придобиване на фирмите, предавал им за подпис документи, с които да се симулира търговска дейност, придружавал ги до банки за откриване на сметки и за финансови операции, за което им давал по 40-50 лева.

На ръководителя на групата е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева, а на другите двама от 4000 и 3000 лева. Обвиненията са предявени на участниците в групата на 9 ноември 2017 г.

След запознаване с материалите от разследването, Илия Янев и Юлияна Янева погнаха със съдебни дела за набеждаване част от свидетелите и данъчните служители ( в-к „Струма“).


/НОВИНИ БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *