Таксита в Сандански вече возят на по-високи цени, останалите чакат претарифиране на апаратите

РЕГИОН САНДАНСКИ

Такситата в Сандански вече возят на нови, по-високи, но различни цени. Това установи проверка на „Струма” вчера. Първоначалната такса на един от превозвачите е 1,99 лв., вместо досегашните 1.50 лв. Друга фирма вдигна първоначалната такса на 2,09 лв., като цената на километър на минута престой остава същата.

От 6,00 до 22,00 часа тарифата за километър пробег е 1.19  лв., а от 22,00 до 6,00 часа – 1.39 лева. Минутата престой варира от 0,20 до 0.30 лева при различните таксиметрови превозвачи. Някои от фирмите пък все още возят на стари цени.

Един от таксиметровите шофьори в Сандански – Георги Иванов, обясни разликата в тарифите на фирмите така: „Има техническо време за преминаване на новите цени. Първо се претарифират апаратите. В правомощията на лицензирания превозвач е определянето на цените. До края на месец април ще влязат новите цени. Процесът е поетапен. Всяка една кола минава през метрологията и други процедури в Благоевград.

В закона е записано, че до месец май трябва да бъдат наложени тези тарифи. В случай че някоя от таксиметровите фирми не промени, не вдигне цената, означава, че работи в нарушение на закона, а там е записано, че минималната цена на първоначалната такса, която за общината не трябва да бъде по-ниска от 1.99 лв.”, каза Г. Иванов.

Увеличението на първоначалната тарифа на таксиметровите превози в Сандански стана възможно, след като през месец февруари местните парламентаристи казаха „да” на искането на превозвачите за увеличение. Така на практика първоначалната тарифа от 1.40 лв. за клиентите става 1,99 лв.

В община Сандански са регистрирани 92-ма таксиметрови превозвачи. Добрата новина е, че в първите дни след увеличението на таксата не е регистриран спад на ползващите услугата местни жители и туристи./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *