Депутатите със стари заплати поне още 3 месеца

ТОП НОВИНИ

Ръстът на възнагражденията у нас се забавя, но все още изпреварва инфлацията

Късното приемане на бюджета, което забави и актуализирането на заплатите в държавната администрация, изигра лоша шега на депутатите – техните заплати от 1 септември се вдигат с едва 0,6%. За сравнение, средното възнаграждение в България за същия период се увеличава с 4%.

Заплатите на народните представители, министрите, президента и ръководителите на куп регулаторни органи се определят от средната в обществения сектор за последния месец на всяка тримесечие. Това означава, че елитът в държавата ще е със старите заплати поне още три месеца.

От публикуваните в петък данни на НСИ се вижда, че средната заплата през март в обществения сектор е била 1874 лв., а през юни – 1887 лв. Разликата е едва 0,6%.

С това основното възнаграждение на депутатите се вдига

от 5622 на 5661 лева

Към тази сума има добавки за участие в комисии, за стаж и за научно звание.

По този начин възнаграждението на председателя на парламента и на министър-председателя става 7359 лв. отново без добавките.

Брутната месечна заплата на президента Румен Радев, който взема два пъти повече от депутатите, вече ще е 11 322 лв. месечно.

По-важната новина обаче е, че годишният ръст на средната заплата в България видимо се забавя. Тя

нараства с 13,1%

спрямо година по-рано, при положение че в предходните две тримесечия ръстът бе съответно 16,5 и 17,3%. Двигател този път е частният сектор, където средното месечно възнаграждение нараства с 14,1%, докато в обществения е с 10,1%.

Другата промяна в тренда е, че

от май насам средната заплата в частния сектор е по-висока

от тази в обществения. В България обикновено е обратното.

Тенденцията на забавяне на ръста на средната заплата не означава, че инфлацията го изяжда. При 13,1% годишен ръст на заплатите до юни годишната инфлация за същия период е 8,7%.

Средната брутна месечна заплата в България към юни 2023 г. е 1927 лв., но ако се извади средната за столицата, където е най-висока, сумата олеква до 1560 лв. В София е 2644 лв., следват Враца, София-област, Варна и Стара Загора.

По сектори от икономиката няма големи изненади – на първо място с 4732 лв. средна заплата са IT и далекосъобщенията. След тях са енергетиката и финансовата сфера. Скорошното увеличение на учителските заплати със задна дата не е отразено от статистиката и образованието е на осмо място с 1939 лв. средно месечно възнаграждение. На последно място по заплати е туризмът.

/24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *