4 ТОНА ТЮТЮН ЗА НАРГИЛЕ: Двоен ръст на контрабандата през „Капитан Андреево”

ТОП НОВИНИ

Двоен ръст на контрабандата на акцизни стоки през границата с Турция отчитат от Агенция „Митници”. За първите седем месеца на годината митничарите са задържали над 45 милиона цигари, а за цялата минала година – 41 милиона.

Все повече са и случаите на опити за контрабанда на паста за наргиле. Наскоро е заловен цял камион с такава субстанция. Количеството било около 4 тона.

По документи тирът превозвал така наречената групажна стока, т.е. различни пратки в посока Германия. А специално пастата за наргиле в Турция е няколко пъти по-евтина, отколкото в Европейския съюз.

Откриха контрабандни накити за над 300 000 лв. на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

„Тази пратка е рекордна за последните години, не сме имали такова количество на този тип акцизна стока”, каза началникът на пункт „Капитан Андреево” Георги Господинов.

Това е първият случай, в който в едно превозно средство прекарва няколко вида контрабандни стоки. „Това ни навежда на мисълта, че човекът е искал да натрупа много бързо голям капитал и е направил контакт с хора, които трафикират различни по вид изделия”, каза Господинов.

Ръстът на задържаните акцизни стоки само на „Капитан Андреево” е огромен.

Задържаха голямо количество контрабандни парфюми на МП „Лесово“ (СНИМКИ)

„От началото на годината на пункта са задържани над 20 500 000 къса контрабандни цигари – двойно повече спрямо миналата година. Двойно повече са и задържаните други акцизни стоки”, казва началникът на митническия пункт.

Средно на ден през него минават около 2 000 камиона. Един на всеки пет се насочва за рентгенова проверка, а в много от превозните средства следва и ръчна. Най-често цигари и тютюн се крият между другите превозвани стоки.

/нова бг, сн: интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *