Спасителна акция в Рила: Свалиха 23-годишен турист със счупен глезен

ТОП НОВИНИ

Поредна акция на планинската служба. Този път спасителите е трябвало да свалят човек със счупен глезен от вр. Мальовица. За съжаление, сценарият е добре познат – многочасово носене на ръце и мъки за пострадалия. 

Повикването към отряда се случва през нощта, докато се съберат и достигнат до пострадалия минават 2 часа. А на връщане, носенето на пострадалия отнема 3 часа.
„Той се намираше до Еленино езеро, това на пътеката за хижа „Мальовица“. Беше направил усилие да слезе до втора тераса, в следствие на което другият му крак беше навехнат”, каза Ангел Керкелев, отряд на ПСС в Самоков.

НОВА АКЦИЯ В ПИРИН: Свалят с носилка тежко пострадал 70-годишен турист

Относно рисковете на професията, Ангел добави: „Ние сме свикнали, това е нашата работа и доста доброволци го правят. Но риск винаги има в планината, особено по-тъмно. Внимаваме, пазим се един друг.”

Една от предпоставките за травмата на туриста са били неподходящите обувки, според спасителите. „Там теренът е много стръмен и труден, при подплъзване си заклещтва крака между два камъка и счупва глезена“, разказа Керкелев. 

Акцията на спасителите можеше да отнеме около час, с пристигането на пострадалия в болницата, ако ПСС имаха хеликоптер. 

/nova bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *