(НА ЖИВО)Брифинг на министър Галин Цоков: За да имаме добро образование, ни трябват добре платени учители

ТОП НОВИНИ

Досега говорим само за ниски резултати, а днес видяхме, че в българското образование има и деца, които лидират със своето участие не само с ученето и усвояването на умения, но и в различни състезания, олимпиади, обществени дейности и т.н. Това обаче не може да се случи без добре платени и подготвени учители. Затова и другата радостна новина от днес е, че началната заплата на учител ще бъде 1709 лева. Това заяви пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде репортер на Novini.bg.

„Важното е, че това индексиране на заплатите влиза в сила със задна дата – от 1-ви януари 2023 г., и е изчислено на 125% от средната работна заплата към декемри 2023 г.“, обясни още министър Цоков.

Просветният министър съобщи, че вече започва подготовка по Бюджет 2024 и уточни, че през септември ще станат ясни основните параметри по отношение на заплатите, касаещи специалистите и училищните директори.

Вдигат учителските заплати

Проф. Цоков подчерта, че в българското образование все още има качество, изтъквайки най-вече учениците, които са упорити в своята подготовка и в своето личностно развитие. Той все пак отбеляза, че е сформирана работна група, която в момента изследва стандарта и управлението на качеството на образованието у нас, като очаква от тях да го запознаят с резултатите и какво трябва да бъде променено.

Образователният министър сподели пред медиите също така, че целта на МОН не е да издава нови учебници, а да внесе една по-стойностна промяна в учебната програма.

Не искаме да издаваме нови учебници, искаме да отпадне фактологическата сложност от учебниците и учебните програми да се олекотят. Нашата амбиция е да имаме една по-стойностна промяна в учебната програма, с повече интердисциплинарност на учебното съдържание, а не само възпроизвеждане на знания, коментира министър Цоков.

Днес на тържествена церемония в просветното ведомство проф. Цоков връчи отличието „Национална диплома“ на зрелостници от випуск 2022/2023, което се присъжда на 16 ученици, постигнали отличен успех (6.00) по всички учебни предмети в дипломата за средно образование, както и на държавните зрелостни изпити. Освен това те са класирани на челни места в различни олимпиади, състезания и конкурси в областта на науката, технологиите, изкуствата и спорта.

Наградените зрелостници са:

1. Станислава Иля Мечкова от Немската езикова гимназия „Гьоте“ – град Бургас;

2. Екатерина Досева от Професионална езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – град Велико Търново

3. Мерве Хасан от СУ „Васил Левски“ – град Крумовград

4. Пейчо Пейчевски от Професионална езикова гимназия „Екзарх Йосиф“ – град Ловеч;

5. Таня Стойкова от Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ – град Пазарджик;

6. Катерина Георгиева от Езикова гимназия „Пловдив“ – град Пловдив;

7. Криста Чипарова от Езикова гимназия „Пловдив“ – град Пловдив;

8. Пламена Ситова от Езикова гимназия „Пловдив“ – град Пловдив;

9. Ралица Кехайова от Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ – град Пловдив;

10. Теодора Камова от Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ – град Пловдив;

11. Лора Трифонова от Националната гимназия за природни изкуства „Свети Лука“ – град София;

12. Борис Петруняшев от Американски колеж – град София;

13. Габриела Лозанова от 91. Немска езикова гимназия „Професор Константин Гълъбов“ – град София;

14. Елица Петрова от 164. Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“;

15. Благо Гунев от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – град София;

16. Фюсин Асанова от Първо средно училище „Свети Седмочисленици“ – град Търговище.

Министър Галин Цоков пожела на зрелостниците да бъдат упорити, устремени към знанието и хора, които не само осъществяват мечтите си, но и хора, които да допринесат за по-доброто бъдеще на България.

/новини бг, сн: БТА архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *