Депутатите ще заседават извънредно заради промените в Наказателния кодекс

България ПОЛИТИКА

На извънредно заседание от 10 ч. днес депутатите ще разгледат законови промени за по-тежки наказания при домашно насилие.

Поправките бяха приети от правната комисия в четвъртък. Те бяха внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС след бруталната агресия срещу 18-годишно момиче в Стара Загора и последвалата огромна вълна от съпричастност и протести в цялата страна.

С промени в Наказателния кодекс се предлага завишаване на санкциите за причиняване на средна и лека телесна повреда. До 8 години затвор грозят всеки, който причини средна телесна повреда на друг човек. Наказанието за лека телесна повреда се предлага да бъде до 2 години затвор, а глобата – от 500 до 1000 лева.

Изслушват здравния министър в ресорната комисия заради случая с момичето от Стара Загора

От „Възраждане“ предложиха минималното наказание за средна телесна повреда да е от 3 месеца затвор и поискаха запазването на пробацията. Предложенията им бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС. Омбудсманът поиска изтезанията също да се инкриминират, но текстовете не бяха включени.

Депутатите се разминаха във формулировката в закона срещу домашното насилие – да бъдат добавени и „интимни отношения“, защото досега са наказвани за насилие само върху роднина, съпруг, съпруга или в семейно съжителство.

Преди извънредното заседание на парламента граждани отново ще се съберат на протест пред Народното събрание, за да покажат, че ще следят за прилагането на промените.

/bnt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *