Адвокат за домашното насилие: Наказанията в България са пълна мимикрия, превенцията не върши работа. Потърпевша: Лицето 13 пъти нарушава ограничителната заповед и пак е на свобода

ТОП НОВИНИ

„Моята трагедия започна през 2016 г. Бях омъжена и бившият ми съпруг започна да прилага насилие върху мен. Когато казах, че искам да се разделим, започна и адът – заплашвания, закани за убийство, нападения. Където и да отидех, той ме намираше. Срещу него има издадени три ограничителни заповеди, които не спираше да нарушава и ставаше все по-добър в действията си, тъй като знаеше, че не трябва да има свидетели. От 2019 г. има образувано дело от прокуратурата  по повод мои жалби – за закана за убийство и нарушаване на ограничителна заповед. На първа инстанция спечелих делото, осъдиха го, но на втора инстанция съдът разпореди, че връща делото, което е пълен абсурд. Свидетелите ми не искат да се занимават повече, заплашвани са. Много жалко ще бъде, ако на това въпросно лице му се размине.“

Това разказа пред БНР Диана Сеймянова от Видин. Диана има две деца – на 8 и на 11 години. 

Особено по-голямото дете е ставало свидетел на много грозни сцени.“

„На този етап не вярвам. Когато са налице тези промени и видя, че има незабавни действия за такива случаи, тогава бих повярвала. Много бавна, много мудна система. Лицето 13 пъти нарушава ограничителната заповед и пак е на свобода„, коментира Сеймянова за предстоящите законодателни промени.

„Диана се изрази много меко. Нещата са много по-сериозни. Тя преживя тежко онкологично заболяване вследствие на този тормоз в продължение на години. (…) Случаят на Диана е фрапиращ. Той продължава и в момента с денонощен тормоз“, допълни адвокатът на жената Стефан Стефанов. Според него „в конкретния случай дори на прокуратурата са ѝ вързани ръцете“.

В България имаме 13 вида наказания, които не носят никакъв превантивен ефект във връзка с тези престъпления, подчерта Стефанов. По думите му, „тези наказания в България са пълна мимикрия“ и превенцията у нас не върши работа, освен ако не се изразява в глоба в големи размери.

Единственото наказание, което върши работа, е ефективното, смята той.

Не може с 30 и няколко юристи от 240 народни представители да се произведе качествен закон, посочи още адвокатът.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Вълната от недоволство, ярост даже, е много силна и изключително справедлива. Размърдването, действията на някои институции е позитивен знак. Виждаме ситуация, в която гражданската енергия води до големи промени“, заяви в предаването „Преди всички“ доц. д-р Александър Христов от Център за анализи и кризисни комуникации. Според него „обществото има енергията да окаже огромен натиск“ и е невъзможно да не се отчита общественото напрежение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *