Проби от 22 пункта в Черно море показват, че няма замърсяване от Украйна в българската акватория, съобщи МОСВ

България

Няма превишения в получените резултати от пробонабирането с военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) в 17 пункта, разположени по цялото крайбрежие на Черно море. Замърсяване не е установено и при петте пункта в териториалното море. За това съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ) във връзка с  редовното наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна. Информацията е публикувана на сайта на ведомството.

В периода 17-23 юли е извършено пробонабирането с кораба „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) в пунктовете, съвпадащи с тези от Националната мрежа за мониторинг: Калиакра 2, Албена, Златни пясъци, Варненски залив – север, Камчия, Шкорпиловци, Двойница, Иракли, Емине, Слънчев бряг, Равда, Поморие, Росенец, Созопол, Приморско 1, Царево 1, Велека 2, и в още 5 пункта в териториалното море (Крапец, Галата, Иракли, Бургаски залив, Ахтопол). Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и от сателитното наблюдение също не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители от Украйна, посочват от МОСВ.

На последните постъпили сателитни изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България (която се простира отвъд границите на териториалното море на разстояние до 200 морски мили), уверяват също от министерството. 

Според данните от регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма притеснения, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие.

„Резултатите от мониторинга, проведен в периода 19 юни-24 юли 2023 г. в бреговите пунктове и в крайбрежните морски води, не показват превишения на съответните стандарти за качество на околната среда. Измерените стойности по показатели нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под максимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатите по показатели цезий-137 и тритий са под границата на количествено определяне на метода“, информират още от МОСВ. 

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ – Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ – Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Преди дни министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви пред журналисти, че темата със замърсяването, предизвикано от взривяването на язовира „Нова Каховка“, е била преекспонирана. Той подчерта, че ведомството стриктно следи качеството на водите край нашата страна.

/БТА, сн: интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *