Русия спира участието си в „зърнената сделка“

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА СВЯТ

Русия обяви в понеделник, че спира участието си в сделката с посредничеството на ООН, която позволи износът на украинско зърно през Черно море само часове след като Москва обвини  Украйна, че е нанесла удари по Кримския мост, пише Reuters.

Двама души загинаха, а дъщеря им беше ранена при това, което Русия определи като терористична атака срещу основна артерия за руските войски, воюващи в Украйна, и престижен проект, открит лично от президента Владимир Путин.

Съобщава се за взривове преди зазоряване на 19-километровия пътен и железопътен мост, свързващ Русия с Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г.

Кремъл обяви, че спирането на черноморската сделка за зърно, сключена с посредничеството на ООН и Турция за борба с глобалната продоволствена криза, няма нищо общо с атаката на моста.

„Всъщност черноморските споразумения престанаха да важат днес“, отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по време на конферентен разговор. „За съжаление частта от тези черноморски споразумения, касаеща Русия, не е изпълнена досега, така че действието им е прекратено“.

Русия е уведомила Турция, Украйна и ООН, че Москва е против удължаването на споразумението, заяви Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

Русия и Украйна са два от най-големите селскостопански производители в света и основни играчи на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, рапично масло, слънчогледово семе и слънчогледово масло. Русия също е доминираща на пазара на торове.

/focus-news.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *