Двама министри паднаха заради ужасяващи условия в домове за възрастни в Румъния

СВЯТ

Възрастни хора, държани в ужасни условия, недохранвани месеци наред и захвърляни в изоставени сгради, за да не ги открият проверяващите домовете за грижи. Хора, които не са се къпали неизвестно откога и покрити с рани и белези от побои.

Това разкритие в Румъния, което автоматично напомни за зловещите кадри с болни от СПИН деца през 90-те години, е дело на неправителствена организация и журналисти. То доведе до оставката тази седмица на министъра на труда Мариус Будъй, но въпросът е какво ще се прави след това. Последва министърът на семейството, младежта и равенството на шансовете Габриела Фиря.

Един от най-шокиращите случаи, разкрит в продължилото няколко месеца разследване, е как 11 старци са били пренесени в чаршафи в изоставен строеж край Букурещ, защото управата на дома била предупредена, че се задава проверка и тя ще открие пренаселен и мръсен дом за настаняване.

Накрая се намеси полицията, която влезе в няколко такива заведения. Започна и ревизия на повече от 400 такива домове, над 20 от тях бяха затворени в понеделник, след като бе установено, че там хората са били бити, принуждавани да работят и са им отказвани лекарства.

Премиерът Марчел Чолаку заяви, че това се дължи на системна корупция и че няма да има милост за виновниците. „Тези злодеи, цялата тази жестокост, тотално дехуманизирани хора. . . нека [открием] съучастниците сред държавните служители, които вместо да застанат на страната на тези хора, се продадоха на негодниците“, каза той.

/дневник бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *