Хакерска атака срещу сайта на Народното събрание

ТОП НОВИНИ

За хакерска атака срещу сайта на Народното събрание съобщи депутатът Ивайло Мирчев в профила си във Фейсбук. Сайтът на парламента е недостъпен от няколко часа.

Мирчев пише, че атаката е извършена от руски хакери заради предложението на депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ България да изпрати на Украйна стара бронирана техника, която вече не е нужна на жандармерията ни.

Депутатът публикува снимка от Телеграм канала NoName057(16). Там се съобщава, че България “е отстъпила на Украйна 100 единици бронирана техника”, поради което срещу сайта на българския парламент е използвана DDoS атака (отказ до достъп).

По-късно вечерта същият канал обяви, че е атакуван и сайтът на варненското пристанище, но БНТ не установи проблем с достъпа до него. При т.нар. DDoS атака, в рамките на кратък период от време (около секунда) се генерират милиони заявки за достъп до определен сайт с цел да блокират използването му.

NoName е руска група, занимаваща се с DDoS, пише в собственото им описание в Телеграм. От публикациите в канала ѝ става ясно, че през последните месеци е атакувала сайтовете на институции в редица европейски страни – Литва, Франция, Полша, Швейцария и други.

Не за първи път сайтове на български институции също са под прицел. През април, отново заради DDoS, временно нямаше достъп до сайтовете на Министерския съвет и ВСС. Миналия ноември руската хакерска група KILLNET обяви, че е атакувала сайтовете на разузнавателните служби на България, Естония, Полша, Румъния и Молдова.

/бнт


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *