От днес – по-високи пенсии и поскъпване на ток, парно и топла вода

ТОП НОВИНИ

Няколко промени, засягащи средствата за пенсионерите, ще влязат в сила от днес. По т.нар. швейцарско правило с 12% ще бъдат осъвременени пенсиите, отпуснати до края на 2022 г, предава NOVA. От днес минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 467 лв. на 523,04 лева.

С 12% ще нарасне и социалната пенсия за старост. Размерът ѝ ще се увеличи на 276,64 лева. Във вторник на брифинг в Министерския съвет социалният министър Иванка Шалапатова посочи, че с това увеличение ще се повишат доходите на 126 000 възрастни хора. Тя информира, че промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са обвързани с трудова дейност, тъй като техният размер се определя от социалната пенсия за старост.

Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветераните от войните, посочи също министърът.

От началото на 2023 г. влезе в сила и новият размер на линията на бедност – 504 лева. 

От днес също така поскъпват токът, парното и топлата вода. Електроенергията за бита се увеличава средно с 4,3%. Най-голямо е поскъпването в Североизточна България – 5,43 на сто, съобщава БНТ.

Дружеството, което обслужва Западна България, повишава цените с 4,24%, а за Южна България увеличението е 3,63 на сто.

Ще плащаме повече и за парно, и за топла вода. В София увеличението е символично – 0,05%. В Разград обаче услугата поскъпва с 0,48 на сто.

В Перник и Враца цената намалява – съответно с 0,66 и 0,06%. Очаква се днес КЕВР да утвърди и нова цена на природния газ.

/focus-news.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *